Senaste inläggen
En riktigt god sallad som passar lika bra till vardagsmaten som till fest! Vi har tröttnat på standard "salladen" ned vinägrett och feta!
Recept:
Sallad ( valfri, godast med ruccola)
Små söta tomater
Gurka
Rödlök
Grovriven parmesan
Rostade pinjenötter
1/2 lime
Riktigt med olja ( snåla ej på kvalitet)
Mycket salt, gärna flingsalt
Svartpeppar
Chiliflakes
Blanda i hop alltsammans i en skål och smaka av! Låt inte salladen stå för länge, då blir den lätt tråkig.
Hoppas det smakar! /Fia
Årets första kräftor intagna och helgrillad rostbiff, med hemmagjort kryddsmör, balsamvinägersås, friterad färskpotatis, marinerade grönsaker och halloumi.. ( ja, mätt är förnamnet!)
Ett stenkast från Manhattan ligger den lilla ön Brooklyn. Där kan man avnjuta det senaste inom matkonstens alla trender. En av de senaste är korvmackan och den är här för att stanna.
Bröd (ej korvbröd)
Kryddig korv
Knaperstekt bacon
Stekt lök
Majonäs
Chiliketchup
Surkål
Skitgod öl!
Gör som du vill! Det går inte att misslyckas.
Smaklig spis!
/Gusten i landsnäs
PS! Serverings förslaget är vegeter.
300 G vetesurdeg
6 dl ljummet vatten
200 g ekologiskt rågsikt
650 G ekologiskt vetemjöl special
4 tsk salt
3 msk Malexander honung
1 Blanda vatten och honung i en bunke. När all honung har löst sig, i med mjöl & vetesurdeg & blanda allt väl . Täck bunken med plastfolie och låt vila i ca 45 min.
2 Strö över saltet och vik degen ett par gånger i bunken. Täck bunken och vila i ca 30 min.
3 Upprepa vinkningen och låt degen vila i ca 60 min.
4 Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dra ut degen till en kvadrat. Vik sedan ihop degen till ett litet paket. Lägg degen i en lätt oljad plast låda . Sätt på locket och låt jäsa i 12 timmar i kylskåpet.
5 När degen dubblat sin storlek är den färdig att bakas ut. Sätt på ugnen på 250 grader med en baksten på mittenhyllan. Och en gjutjärns form i botten på ugnen.
6 Vänd ut degen på ett mjölat bakbord så försiktigt som möjligt.
Dra ut degen till en rektangel . Vik ena långsidan mot mitten och sedan andra långsidan mot mitten. Vik sedan ena långsidan så att den hamnar kant i kant med andra sidan .
Lägg skarven nedåt och dela degen i två stora bitar. Låt jäsa under bakduk i ca 60 min.
7 Ta upp ena brödet på en bakspade ( med skarven nedåt ) och låt det glida längst in på bakstenen och sedan det andra brödet en bit i från.
8 häll sedan en kaffe kopp med hett vatten i botten på gjutjärnsformen och stäng luckan.
När all ånga har dunstat från formen öppna luckan och vädra ur ångan.(ca 10 min ) sänk temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 min tills bröden fått fin färg.
Ta ut bröden och låt svalna på ett galler./ Erik
Den här salladen lever jag på ibland.
För att den är så lätt, nyttig och asgod. Desto färre ingredienser, desto bättre.
Jag lagar alltid mat på magkänsla så inga specifika mått på något, gå på känsla helt enkelt.
Först en bädd av:
Färsk spenat
Körbärstomat
Avokado
Sen steker man på medelhög värme:
Quornfileer
Hackad vitlök
Hackad röd chili
Kinesisk soja
Sweet chili sauce
Och avsluta med lite flingsalt & svartpeppar!
/Sofia
Ingredienser :
Kantareller
Grädde
Hyvlad Parmesan /pecorino
Nymalen svartpeppar
Grön sparris
Salt
Färsk timjan
2-4 schalottenlökar
Babyapenat eller Manhattans mangold
Färsk pasta
Stek sparrisen i bitar med salt, peppar, och honung. Ta åt sidan.
Stek svamp i mkt smör, tillsätt finhackad scharlotten. Ha på grädde, parmesan, timjan och salta och peppra. Koka pastan och lägg i den i såsen samt sparris.På slutet tillsätts spenaten. Ät och njut!
Var inte blyg med svartpepparn!
Görs med fördel på muurikkan (se bild).
Servera med svartpeppar och parmesan på toppen.
Dryck: Något kallt med alkoholhalt över 3,5. Alt. Ljummet kranvatten.