Direktlänk till inlägg 28 december 2014
Cirka 20 kakor
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
3-4 tsk salt
1 l grovt råg mjöl (råg mjöl )
5 dl vetemjöl
1 msk torkad rosmarin
Smula jästen i en bunke och lös upp i det ljumna vattnet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek , det tar en till två timmar.
Kavla först ut degen med vanlig brödkavel till en platta, ett par millimeter tjocka. Ta sedan ut runda kakor med en assiett eller något liknande och kavla dem med en kruskavel. Du kan också lägga hela degplattan på en bakplåtspappersklädd plåt, kruskavel och bryt i bitar efter gräddningen.
Grädda på bakplåtspappersklädd plåt i 250 grader i cirka 15 minuter.
Tips: prova även med salvia eller fänkål i stället för rosmarin. Brödet är dessutom jättelitet att gratinera med parmesan eller västerbottenost på och byta i bitar som drinktilltugg.
Lycka till!