lillamanhattan

Direktlänk till inlägg 28 december 2014

Gerds rosmarinsknäcke

Av lillamanhattan - 28 december 2014 14:02


Cirka 20 kakor
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
3-4 tsk salt
1 l grovt råg mjöl (råg mjöl )
5 dl vetemjöl
1 msk torkad rosmarin
Smula jästen i en bunke och lös upp i det ljumna vattnet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek , det tar en till två timmar.
Kavla först ut degen med vanlig brödkavel till en platta, ett par millimeter tjocka. Ta sedan ut runda kakor med en assiett eller något liknande och kavla dem med en kruskavel. Du kan också lägga hela degplattan på en bakplåtspappersklädd plåt, kruskavel och bryt i bitar efter gräddningen.
Grädda på bakplåtspappersklädd plåt i 250 grader i cirka 15 minuter.
Tips: prova även med salvia eller fänkål i stället för rosmarin. Brödet är dessutom jättelitet att gratinera med parmesan eller västerbottenost på och byta i bitar som drinktilltugg.
Lycka till!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av lillamanhattan - 12 juli 2015 19:12


Fredagsmat på en söndag. Vår variant på Paulo Robertos pestoris med fläskotlett. Mums!! ...

Av lillamanhattan - 10 juli 2015 15:58


Jag åker tåg till Mjölby ca 2 gånger per år. Alla gånger är det ersättning med buss, så även denna gång. Men de är iaf väldigt trevliga på blåklints? Mot Malexander och Malex ...

Av lillamanhattan - 2 juli 2015 17:41


Den varmaste dagen valde vi att göra pizza. Inget jag rekommenderar, men gott var det. Pizzadeg: från martin Johanssons bok, den enkla. Blir två pizzor fast det står att det blir en. Jag kavlar den så tunn så att man kan se Axsjön igenom den ...

Av lillamanhattan - 3 mars 2015 12:34


Gott och enkelt. Fungerar bra till fisk, kött eller buffén. Gör gärna på delikatess potatis och skala dem ej. Blanda olja, flingsalt, blandade hackade örter. Och en klyfta vitlök och lite peppar. Kör in dem i ugnen på ca 225 g tills potatisen är m...

Av lillamanhattan - 2 mars 2015 18:27


smidig, god och enkel. Räcker även till många portioner! Blanda en liten burk creme fraiche och en burk Philadelphia och bred ut i botten av en ugnsfast form. Stek 500 g färs med tacokrydda, bred på köttfärsen. Hacka parika och purjolök fint och ti...

Träna glosor med Ovido