lillamanhattan

Direktlänk till inlägg 10 juli 2014

Malexander Ciabatta

Av lillamanhattan - 10 juli 2014 19:22

300 G vetesurdeg
6 dl ljummet vatten
200 g ekologiskt rågsikt
650 G ekologiskt vetemjöl special
4 tsk salt
3 msk Malexander honung

1 Blanda vatten och honung i en bunke. När all honung har löst sig, i med mjöl & vetesurdeg & blanda allt väl . Täck bunken med plastfolie och låt vila i ca 45 min.

2 Strö över saltet och vik degen ett par gånger i bunken. Täck bunken och vila i ca 30 min.

3 Upprepa vinkningen och låt degen vila i ca 60 min.

4 Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dra ut degen till en kvadrat. Vik sedan ihop degen till ett litet paket. Lägg degen i en lätt oljad plast låda . Sätt på locket och låt jäsa i 12 timmar i kylskåpet.

5 När degen dubblat sin storlek är den färdig att bakas ut. Sätt på ugnen på 250 grader med en baksten på mittenhyllan. Och en gjutjärns form i botten på ugnen.

6 Vänd ut degen på ett mjölat bakbord så försiktigt som möjligt.
Dra ut degen till en rektangel . Vik ena långsidan mot mitten och sedan andra långsidan mot mitten. Vik sedan ena långsidan så att den hamnar kant i kant med andra sidan .
Lägg skarven nedåt och dela degen i två stora bitar. Låt jäsa under bakduk i ca 60 min.

7 Ta upp ena brödet på en bakspade ( med skarven nedåt ) och låt det glida längst in på bakstenen och sedan det andra brödet en bit i från.

8 häll sedan en kaffe kopp med hett vatten i botten på gjutjärnsformen och stäng luckan.
När all ånga har dunstat från formen öppna luckan och vädra ur ångan.(ca 10 min ) sänk temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 min tills bröden fått fin färg.
Ta ut bröden och låt svalna på ett galler./ Erik

 
 
Ingen bild

Fia

10 juli 2014 22:38

Längtar efter att få smaka! Ser jättegott ut

 
Ingen bild

Ryck-i-byx

10 juli 2014 22:53

Ser ju väldans gott ut det där! Om än lite krångligt, tackar vet ja mandelkubb på hjorthornssalt (bajssalt) - smaskens!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av lillamanhattan - 12 juli 2015 19:12


Fredagsmat på en söndag. Vår variant på Paulo Robertos pestoris med fläskotlett. Mums!! ...

Av lillamanhattan - 10 juli 2015 15:58


Jag åker tåg till Mjölby ca 2 gånger per år. Alla gånger är det ersättning med buss, så även denna gång. Men de är iaf väldigt trevliga på blåklints? Mot Malexander och Malex ...

Av lillamanhattan - 2 juli 2015 17:41


Den varmaste dagen valde vi att göra pizza. Inget jag rekommenderar, men gott var det. Pizzadeg: från martin Johanssons bok, den enkla. Blir två pizzor fast det står att det blir en. Jag kavlar den så tunn så att man kan se Axsjön igenom den ...

Av lillamanhattan - 3 mars 2015 12:34


Gott och enkelt. Fungerar bra till fisk, kött eller buffén. Gör gärna på delikatess potatis och skala dem ej. Blanda olja, flingsalt, blandade hackade örter. Och en klyfta vitlök och lite peppar. Kör in dem i ugnen på ca 225 g tills potatisen är m...

Av lillamanhattan - 2 mars 2015 18:27


smidig, god och enkel. Räcker även till många portioner! Blanda en liten burk creme fraiche och en burk Philadelphia och bred ut i botten av en ugnsfast form. Stek 500 g färs med tacokrydda, bred på köttfärsen. Hacka parika och purjolök fint och ti...

Träna glosor med Ovido