Direktlänk till inlägg 10 juli 2014
300 G vetesurdeg
6 dl ljummet vatten
200 g ekologiskt rågsikt
650 G ekologiskt vetemjöl special
4 tsk salt
3 msk Malexander honung
1 Blanda vatten och honung i en bunke. När all honung har löst sig, i med mjöl & vetesurdeg & blanda allt väl . Täck bunken med plastfolie och låt vila i ca 45 min.
2 Strö över saltet och vik degen ett par gånger i bunken. Täck bunken och vila i ca 30 min.
3 Upprepa vinkningen och låt degen vila i ca 60 min.
4 Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dra ut degen till en kvadrat. Vik sedan ihop degen till ett litet paket. Lägg degen i en lätt oljad plast låda . Sätt på locket och låt jäsa i 12 timmar i kylskåpet.
5 När degen dubblat sin storlek är den färdig att bakas ut. Sätt på ugnen på 250 grader med en baksten på mittenhyllan. Och en gjutjärns form i botten på ugnen.
6 Vänd ut degen på ett mjölat bakbord så försiktigt som möjligt.
Dra ut degen till en rektangel . Vik ena långsidan mot mitten och sedan andra långsidan mot mitten. Vik sedan ena långsidan så att den hamnar kant i kant med andra sidan .
Lägg skarven nedåt och dela degen i två stora bitar. Låt jäsa under bakduk i ca 60 min.
7 Ta upp ena brödet på en bakspade ( med skarven nedåt ) och låt det glida längst in på bakstenen och sedan det andra brödet en bit i från.
8 häll sedan en kaffe kopp med hett vatten i botten på gjutjärnsformen och stäng luckan.
När all ånga har dunstat från formen öppna luckan och vädra ur ångan.(ca 10 min ) sänk temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 min tills bröden fått fin färg.
Ta ut bröden och låt svalna på ett galler./ Erik